Organisatie
Samen sterk in tafelaardappelen met toegevoegde waarde
Op 1 oktober 2023 was het zover: PotatoNext, onze nieuwe en blakende coöperatie voor consumptieaardappelen, ging officieel van start! Drie topspelers op het veld van de aardappelbranche – Nedato, Agrico en Leo de Kock – bundelden de krachten in PotatoNext. Gedreven, gezond en vol vertrouwen bewegen we ons richting de toekomst.
Door de fusie van 200 telers, die gezamenlijk zo’n 3.200 hectare aan consumptie-aardappelen verbouwen, en de inpakbedrijven van Agrico (Leo de Kock) en Nedato, die jaarlijks 160.000 ton aardappelen verpakken en verhandelen, is de grootste coöperatie van Nederland op het vlak van consumptie-aardappelen ontstaan. Een slagvaardige en transparante organisatie met korte lijnen, rijk aan ervaring en expertise op het gebied van teelt, productie, verpakkingen en distributie.
De handelsactiviteiten van onze nieuwe coöperatie zijn ondergebracht in PotatoNext B.V., de verpakkingsactiviteiten in PotatoNext Processing B.V. De komende tijd worden onze producten nog in zowel Purmerend als Oud-Beijerland gekeurd, gewassen, gedroogd, gesorteerd en verpakt. In de nabije toekomst zal PotatoNext zich volledig vestigen in Oud-Beijerland en zullen alle bedrijfsactiviteiten op en vanuit dit kloppende hart van onze dynamische organisatie worden uitgevoerd.
Aangesloten
telers
± 200
Hectare aan
landbouwareaal
3200
Kwaliteitsrassen,
gangbaar en biologisch
45
Jaarlijkse oogst
In tonnen
160 k
Netto
Jaaromzet
80 mln
Afnemers
Retail, foodservice, horeca en de verwerkende industrie
“Door schaalvergroting en het bundelen van kennis en kracht kunnen we vele malen efficiënter werken. Samen staan we sterk!”
Een beeld krijgen van onze dynamische coöperatie?
Alles onder één dak
Met onze kersverse coöperatie PotatoNext hebben we het complete assortiment aan consumptieaardappelproducten onder één dak. Zo kunnen we meer keuze en maatwerk aan onze klanten bieden. En alles op alles zetten om kwaliteit te leveren en te ontzorgen. Ook richting onze zeer gewaardeerde telers. Bijvoorbeeld door intensieve ondersteuning op het gebied van raskeuze, teelt, oogst, bewaring en certificeringsprogramma’s, zoals Planet Proof, Global Gap, SKAL en het programma ‘Beter Voor’ van Albert Heijn. De fusie stelt ons in staat om grotere stappen te zetten op gebied van certificeringen en intensievere samenwerkingen met stakeholders.
Volgens de nieuwe directie, bestaande uit Jan Bijleveld en Mariska Werring, is het hoofddoel van PotatoNext meerwaarde bieden aan de aangesloten telers. “We willen bovenin in de markt meedraaien als het gaat om de poolprijs. Om dit te realiseren moeten we out of the box denken, onafhankelijk naar ontwikkelingen in de markt kijken, risico’s durven nemen en open staan voor nieuwe producten en markten. Denk daarbij aan het opwaarderen van reststromen en het ontwikkelen van innovatieve producten.”
Het bestuur van PotatoNext
Met rond de 200 toegewijde ledentelers richten we ons bij PotatoNext voor 100% op de consumptieaardappel. In onze mean en lean coöperatie zijn de lijnen kort en is ons governance model overzichtelijk. Het zandlopermodel is de structuur van onze coöperatie.
- De Algemene Vergadering (AV) wordt gevormd door alle leden en is het hoogste bestuursorgaan van de coöperatie. Zij heeft zeggenschap over belangrijke besluiten.
- Het Coöperatiebestuur bestaat uit 5 personen. Dit zijn 5 gekozen telers: voorzitter Gertjan van Dueren den Hollander en de leden Vincent Coolbergen, Jan van den Hoek, Frans Meerse en Paul Versluijs. Samen met 2 externen vormen zij de Raad van Commissarissen (RvC).
- Deze Raad van Commissarissen (RvC) houdt toezicht op, geeft advies aan en acteert als werkgever van het bestuur. Samen met 2 externen, Barry van de Lagemaat en Arie Pieter Noordermeer, vormen zij de Raad van Commissarissen.
- De Directie geeft op dagelijkse basis leiding aan zowel PotatoNext B.V. als de PotatoNext Processing B.V., die operationeel gezien volledig met elkaar zijn vervlochten.
- De Poolcommissie, bestaande uit 5 leden, houdt zich bezig met specifieke aardappelzaken (zoals teeltvoorwaarden en de verdeling van de poule).
- Het College van Beroep (CvB), bestaande uit 3 leden, treedt in het geval van geschillen op en kan bindende uitspraken doen.
De wortels van onze aardappelcoöperatie
In PotatoNext hebben Nedato, de consumptietak van Agrico en Leo de Kock – drie partijen met een passie voor de pieper – zich aan elkaar verbonden. Eensgezind richten ze de blik op de toekomst, gebruikmakend van de opgedane kennis en kunde uit het verleden. En die gaat ver terug.
Nedato is de afkorting van de Nederlandse AardappelTelers Organisatie. De coöperatie ontstond in 1963, toen aardappeltelers uit Voorne-Putten en de Hoeksche Waard zich verenigden. In de loop der jaren sloten steeds meer nuchtere en gedreven aanpakkers zich bij Nedato in Oud-Beijerland aan, wat resulteerde in een krachtige coöperatie die in de gehele aardappelketen, in zowel binnen- als buitenland, een kwaliteitsproduct levert.
Leo de Kock is al meer dan een eeuw aanbieder van verse aardappelen. De gelijknamige jonge grondlegger van het bedrijf begon in 1916 met de verkoop vanuit de ouderlijke woning in Landsmeer. Door de geleverde kwaliteit groeide het bedrijf uit tot een florerende onderneming, die in de loop der jaren handig inspeelde op de veranderingen in de maatschappij. Zo leverde Leo de Kock vanaf de eerste jaren van de supermarkt aan de grootste kruidenier van Nederland. Zo’n tien jaar na de verhuizing naar een groter bedrijfspand in Purmerend, werd Leo de Kock in 1989 een dochteronderneming van Agrico.
Agrico uit Emmeloord is sinds 1973 een innovatieve en duurzame aardappelcoöperatie die zich toelegt op het ontwikkelen en telen van betrouwbare en kwalitatief hoogstaande poot- en consumptieaardappelen, zowel gangbaar als biologisch. Deze in totaal bijna honderd commerciële rassen worden anno 2023 in meer dan honderd landen geplant, geteeld en gegeten.